Warsztaty kulinarne to miejsce dla dzieci, w którym przygotowywanie posiłków jest zabawa połączoną z nauką zdrowego żywienia. Prowadzimy zajęcia kulinarne dla dzieci szkolnych w każdym wieku. Nasza kuchnia jest bezpieczna
i wyposażona tak, aby mali i więksi kucharze czuli się w niej komfortowo. Rozmawiamy
o zdrowym żywieniu, sezonowości w kuchni, kuchniach świata, kulinarnych zwyczajach czy zasadach savoir-vivre’u. Podczas zajęć gotujemy i sprzątamy kuchnię, a na koniec wspólnie siadamy do stołu. Dzieci uczą się samodzielności w kuchni, zapoznają z nowymi smakami i składnikami.
Program
Przyrządzanie potraw sprawia wiele przyjemności i może być wspaniałą zabawą. Dla dzieci jest to pełna niespodzianek podróż kulinarna po Polsce i świecie, podczas której poznają rodzime oraz egzotyczne smakołyki i potrawy. Każde dziecko ma okazję własnoręcznie przyrządzać potrawy, a następnie je degustować. Dzieci poznają tajniki kuchni oraz zasady dobrych obyczajów przy stole. W planie zajęć uwzględnione zostały również zagadnienia z zakresu higieny, organizacji pracy w kuchni, zdrowego odżywiania
i odpowiedniej diety. Program wychodzi naprzeciw zainteresowaniom dzieci. Ma na celu rozwijanie postawy twórczej, przyczyniającej się do pełniejszego rozwoju osobowości dziecka.
Cele i zadania:
- rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych,
- kształtowanie umiejętności przyrządzania posiłków z zachowaniem higieny,
- poznawanie tradycyjnych potraw, pochodzących z kuchni różnych narodów,
- zapoznanie z podstawowymi zasadami bezpiecznego zachowania się w kuchni,
- zapoznanie z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi,
- wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków,
- rozwijanie zainteresowań kulinarnych poprzez prezentację krótkich opowiadań, wprowadzających do historii i pochodzenia przyrządzanych potraw,
- zapoznanie ze sposobem przyrządzania wybranych potraw,
- rozwijanie umiejętności korzystania z książek kucharskich,
- poszerzenie słownika o nazwy surowców spożywczych, nazwy czynności wykonywanych w kuchni, nazwy jednostek wagi i objętości,
- kształtowanie umiejętności współdziałania i integracji z grupą podczas wspólnych zajęć,
- rozwijanie poszanowania wytworów swojej pracy i innych,
- zapoznanie się i stosowanie regulaminu warsztatów kulinarnych.
Program warsztatów:
1. Umiejętności samoobsługi:
- kształtowanie sprawności niezbędnych w codziennym życiu dotyczących jedzenia i higieny,
- kształtowanie nawyków i postaw ogólnie akceptowanych w tym zakresie.
2. Dbałość o zdrowie:
- utrwalanie podstawowych nawyków żywieniowych i higienicznych
- przyjmowanie prawidłowej pozycji ciała.
3. Umiejętność porozumiewania się z otoczeniem:
- doskonalenie słownictwa ucznia i umiejętności formułowania wypowiedzi,
- doskonalenie wymowy.
4. Rozwijanie percepcji wzrokowej i spostrzegania:
- podczas obserwacji rzeczywistości i na obrazkach
- przez manipulowanie przedmiotami i porządkowanie przedmiotów
- przez wyszukiwanie różnic i podobieństw oraz zauważanie zmian w otoczeniu.
5. Ćwiczenia pamięci, w szczególności dotykowej, ruchowej i słownej.
6. Elementarne umiejętności matematyczne:
- porównywanie,
- porządkowanie zbiorów przedmiotów,
- mierzenie ciężaru, objętości, czasu.
7. Poznawanie najbliższego otoczenia:
- sklepów,
- punktów usługowych.
8. Poznawanie najbliższego środowiska społeczno-kulturowego:
- wdrażanie do kulturalnego, społecznie akceptowanego sposobu bycia.
9. Kształcenie techniczne:
- poznawanie materiałów, produktów codziennego użytku, ich właściwości
i zastosowań, - korzystanie z prostych narzędzi.